Mutiara Kata

|Bermusafirlah di atas muka bumi ini untuk melihat keagungan Tuhan hatta perlu melancong ke tempat 2 yang bersejarah sebagai pentarbiahan fikir|

Feb 16, 2010

XTVT | Berpiknik di Air Terjun Sg Sendat

Salam semua..
Apa bikin cuti2 neh..yelah, cuti tahun baru cina kan..so semua bercuti sakan. Dalam kemeriahan bercuti dan balik kg, jgn lupa keselamatan semasa memandu..nyawa itu lebih penting. Ingatlah org yg tersayang.. ^_^

Semalam pertama kali KBK ke Air Terjun Sungai Sendat. Aitrterjun Sg Sendat ni terletak lebih kurang 4km dari Ulu Yam Baru. Kalau nak datang sini boleh lah amik laluan Pekan Rawang menuju ke jalan lama ke Genting Highland ataupun laluan dari Gombak ke Ulu Yam Baharu. Apa-apa pun, kita ikuti sedikit rentetan perjalanan yang telah dibuat.

Berpiknik di Air Terjun Sungai Sendat
Tarikh : 15 Feb 2010
Tempat : Ulu Yam Baharu
Crew : Moque, Shahrul, Shahrin, Shahir, Kamal.

Perjalanan kami bermula dari rumah shahrul yg terletak di Taman Kundang Jaya. Lebih kurang jam 9.30pg semua dah berkumpul. Kalau diikutkan dari planing asal, lebih kurang 10 org tapi di saat2 akhir, mereka mempunyai masalah yang x dpt dielakkan. Maka hanya kami berlima sahaja yg akan menggegarkan Sg Sendat..hahahha..

Hanya 2 buah kereta shj. Satu kereta cair dan satu lg kereta shahrin. Kami melalui jalan Pekan Rawang menuju ke Ulu Yam Baharu kerana dari situ lebih dekat. Jalan ke Pekan Rawang dgn laluan dalam Pekan KUndang taklah terlalu sibuk.

Cuma adalah 2-3 lori yg keluar masuk bawak pasir..merungut2 Cair dlm kereta sbb jalan yg basah + berpasir..habis kereta..baru basuh tu..hahahha..Kami berhenti di satu warong berdekatan jalan masuk ke Sg Buaya. Sarapan pun belum lg beb..sarapan dulu..nnti takut masuk angin lak perut..muahahaha...pekena nasi lemak dengan milo o panas..sememangnya sgt dasyat..hahahha..sambal nasi lemak dia mmg 'kow2' punye..sedap beb..

Lepas kenyang, kami teruskan perjalanan. Tp sygnye, kereta shahrin sangkut sbb kena tahan polis..dan akhirnya kena lah saman sbb penumpangnye x pakai belt..sian kat pemandunye..hehehe..sabarlah shahrin ye..Dari Serendah ke Ulu Yam Baharu cuma 1/2 jam jerk..Masuk ke simpang Ulu Yam Baharu dan terus jerk..nanti akan nampak signboard Sg Sendat. Lebih kurang dlm 20 minit, kami pun smpi ke destinasi.

Tapi sebelum smpi ke pintu masuk Sg Sendat, diingatkan memandu dlm keadaan yg perlahan kerana jalannya yg kecil. Jgn memandu sekiranya kadar alkohol anda tinggi..muahahha..Jalan ni hanya muat utk satu kereta jer. Jalannya juga separuhnya tar dan nak smpi ke pintu masuk, jalannya dah berbatu2 dan berliku2..hahahaha...

Kami smpi pun dah pukul 11 lebih..Ramai jugak lah org..Kami parking kereta kat luar jerk..and jln kaki masuk dalam..Almaklumlah, tak penah dtg..Untuk masuk ke kawasan air terjun utk mandi, berkelah dan sebagainya, pihak yg menyelenggara hutan menetapkan yuran masuk sebnyak RM1 seorang..Alah, sengget jerk..kan..kan..xyah la berkompromi dgn nilai singgit tu..mereka dah menjaga hutan kita ni cukup baik tanpa dicemari. Cuba tgk hutan yg tak dijaga cam Templer Park tu...hhuhuhu..syg sungguh..


Lepas je bayar, kami pun masuk nak cari port mana yg ok tuk wat penempatan..usha2 tgk, xde..penuh bai..mmg ramai org kat cni..musim cuti kan..so org ramai pun amik kesempatan bwk keluarga berlibur..ahaks..nak taknak, kami terpaksa mendaki ke bahagian atas air terjun..Yess, ada satu port baek punye..ade gak lah 2-3 group yg tgh mandi kat ctu..


Perkara pertama sekali, buat bara tuk bakar ayam..hahaha..acara buat bara neh mengambil masa dlm 15-20 minit..hahaha..dr pakai kertas, ranting kayu ngan daun2 kering..barulah bara menjadi..muahahha..sungguh mencabar..mmg laku ayam neh..berebut2..mcm tak cukup beli 1 ekor..ni br 5 org..hahahha..Lps jerk mkn, apo laie..mandi time..mmg sejuk air dia..klu mndi kat bawah leh main gelongsor air..ala, yg cm kat sunway lagoon tu..




Lebih kurang jam 2.30ptg, kami pun siap2 nak balik..sbb shahrin nak g keje..masuk lmbt la dia..tp xpe, berbaloi2..hahhaa..Pada korng yg nak g tempat ni tuk rehatkan minda, tenangkan fikiran..mmg amat2lah sesuai..hutan dia pun masih tak dicemari lg..mmg syok lah..layan jerk...Apa pun, x rugi klu dtg ke Air Terjun Sg Sendat neh..Yeahhh..



Sebelum balik, sempat lagi amik 2-3 gambar kat bawah..yelah, tanda kenang-kenangan..hehehe..ada yg bnoleh jadi model neh..hehehhe..





Insyallah, semoga tempat ini akan kekal begini hingga ke anak cucu kita.. ^_^ Adioss...

Comments
4 Comments

4 musafir yang singgah sebentar !:

eita said...

wah....bset nya pigi piknik....
sampai hati tak ajak eita...hhehehe....
enjoy sangat
...

:: CasaBLanca :: said...

eita,
best woo..hehe..
lain kali kami ajak eita ye..leh enjoy sama2 ngan kami.. :)

Riki said...

askum. nak tanye, kat sg sendat tu ade facilities mcm toilet, bilik persalinan and all that tak? thanks :)

:: CasaBLanca :: said...

wkmslm Riki,

maaf sbb lambt balas..hehe..agak sibuk sedikit. Berkenaan dgn fasiliti di Sg Sendat, jgn risau. semua ada..parking ada, tandas ade, tempat mandi besar dan juga bilik salin baju..

perghh, skema pulak aku jawab.. :)

Total Pageviews